Nederlandse stadsstranden * Stranden in de stad * Strand zonder zee * Strand aan de rivier

 Strand West


Strand in de stad:


Strand Amsterdam

 
Blijburg aan Zee
 Strand West

Strand Rotterdam
 Strand aan de Maas

Strand Amersfoort
 Zandfoort aan de Eem

Strand (Internationaal)
 
Parijs
 
Mexico-Stad
 
Barcelona
 
Antwerpen

Stadsstrand nieuws!
 
Rotterdam
 
Groningen
 
Zoetermeer
 
Lent
 
Blerick
 Dordrecht


*
Info adverteerders
*
Oproep! stuur je foto's
*
Home / Terug / Start

Logo sponsor
€ 250,-
info@010webdesign.nl


Typisch Stadsstranden

13 juli 2007 - Arnold Korporaal
Ineens waren ze er: de stadsstranden. Na het succes van Paris Plage en het Amager Strandpark in Kopenhagen volgden Brussel Bad, Strantwerpen en Berlijn Badestrande. Rotterdam (Strand aan de Maas) en Amsterdam (Blijburg) zijn sinds 2003 de eerste Nederlandse steden met een eigen stadsstrand.

Inmiddels zijn er meerdere strandjes in Amsterdam bijgekomen, zoals Strand Zuid en Strand West. Amsterdam Plage, waarvan de initiatiefnemers claimen het allereerste stadsstrand te zijn begonnen op het dak van NEMO, komt niet meer terug. Toch is het een kwestie van tijd voordat Amsterdam weer vier stadsstranden heeft. Ook Amsterdam-Noord heeft al aangegeven een eigen strand te willen. Men zoekt naarstig naar een geschikte locatie.

Rosédrinkend
Sinds hun intrede is het fenomeen stadsstrand niet meer weg te denken uit Amsterdam. Ze zijn nog steeds hot en het beste alternatief voor wie ‘het strandgevoel’ wil beleven zonder daarvoor in een ronkende file naar de kust af te reizen, bumper tegen bumper tot Bloemendaal. Gevolg is dat je op warme dagen tout Amsterdam rosédrinkend en zonnebadend op de stadsstranden tegenkomt.

Toch is niet iedere Amsterdammer gecharmeerd van de stranden in eigen stad. GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema zegt zich ‘snel bekeken te voelen’. Anderen halen misprijzend hun neus op voor een ‘surrogaatstrand’: “Stadsstranden kunnen niet op tegen een écht strand: ze spélen strandje, als een slecht toneelstuk”, laat een scepticus weten.

Blauwalg
Alleen het zwemmen blijft een heikel punt. Blijburg staat bekend als stadsstrand waar je daadwerkelijk kunt zwemmen, maar de blauwalg zorgt soms voor problemen. Bij de andere stadsstranden wordt het afgeraden om te zwemmen, zeker wanneer er botulisme dreigt. In alle gevallen geldt: zwemmen blijft op eigen risico. Wie twijfelt over de kwaliteit van het buitenwater, kan kijken op de site van de provincie Noord-Holland. Anders wordt het toch een zwembad of het échte strand aan de kust.
Bron: amsterdam.nl

Stadsstranden 
010Webdesign.nl in samenwerking met FunArt.nl